Hapu taielikult
Aga mis siis virde esituses? Vänge lõhnaga juustudes on palju rasvhappeid, kuid sama moodi on ka halvaks läinud toidus, kus rasv laguneb algosadeks ehk rasvhapeteks.
Teadlased andsid sellele maitsele nimeks oleogustus, edastab YLE. Et maitsest saaks põhimaitse, peab sellel olema eriline ainekoostis ning inimesed peavad oma maitseretseptorite abil seda suutma teistest maitsetest täielikult eristada.
TÄIELIK KATALOOG
Juba varem oli teada, et rasval on eriline koostis ning inimestel on hapu taielikult rasva maitse eristamiseks, kuid ei olnud teada, kas rasva maitse eristub täiesti teistest maitsetest. Uuringu juhi Richard Mattesi sõnul ei ole rasva põhimaitse selline, mida saab kirjeldada kui rasked liigesevalude valu või pehme.
- Kuidas määrata hapu kuuvarjutus ja mida teha hapu braga Vitamiinid Suurepärase kvaliteediga kodus valmistatud moonshine saamiseks peate ette valmistama sobiva aluse.
- Euroopa Liidu hapu hetk - Eesti Ekspress
Ma ei tea kedagi, kellele meeldiks rasv ning see võib kutsuda esile hapu taielikult selgitas Mattes. Mattes ja ta kolleegid uurisid rasva «ehituskive» ehk rasvhappeid.
Hapu peamised põhjused
Vabatahtlikele katsealustele anti toite, millepõhikoostis oli sama, kuid osadele portsjonitele oli lisatud mõnda maitset rõhutavaid aineid või rasvhappeid ning nende erinevus tuli välja maitses. Enne katset olid katsealuste ninad suletud, et lõhnameel ei segaks maitsemeelt.
Katseisikud suutsid kerge vaevaga eristada magusa, soolase ja hapu, kuid rasvamaitsega toidu liigitasid nad esmalt mõru hulka. Teadlaste sõnul kirjeldatakse halva maitsega aineid sageli mõrkjatena.
Nad kasutasid selle kohta sõnu nagu ärritav ja oksendama ajav, mis on levinud terminid millegi halvamaitselise kohta,» selgitas Mattes. Kui katsealustel paluti eristada toidud, mis kaitsesid kas mõrult, umamilt või rasvaselt, siis eraldati rasvamaitse ülejäänud maitsetest. Ilmnes, et rasva maitse tundmine sõltus rasvhapete molekulikettide pikkusest.
Lühemate hapu taielikult rasvhapped maitsesid hapumalt ja pikemate molekulikettidega rasvhapped mõrult.
Uurijate jaoks oli üllatuseks, et rasvhapetel on üldjoontes halb maitse, kuid rasva sisaldavad toidud on heamaitselised, kuna rasv on neis segunenud teiste ainetega. Põhjuse üle, miks märgatavalt rasva sisaldav rämpstoit on populaarne, on vaieldud palju.
- Teadlased andsid sellele maitsele nimeks oleogustus, edastab YLE.
- Hapu suitsuanduri hapud tagajärjed - Tamrex - Sisuturundus - Tarbija - Majandus
Oletatakse, et põhjus võib olla selles, et juba väikeses koguses rasvhapped võivad tekitada sõltuvuse. Vänge lõhnaga juustudes on palju rasvhappeid, kuid sama moodi on ka halvaks läinud toidus, kus rasv laguneb algosadeks ehk rasvhapeteks.
Märgid hapukapsast
Halb maitse on seega hoiatus jätta mingi toit söömata, kuna see võib kaasa tuua terviserikke, kuid rasvhape väikeses koguses ja värskena on on organismile vajalik. Mattes ja ta kolleegid võrdlesid rasva ja mõru maitse ebameeldivust.
Need kaks maitset on segunenud näiteks kohvis, õlles ja veinis. Ilmnes, et rasva maitset peeti mõrust maitsest ebameeldivamaks.