Valus polve pohja

Mure selles, et ka kunagi isa on trombi tõttu 40 aastaselt surnud. Kuna mul isa suri aastaselt kopsu trombooliasse, siis kardan igasugust veresoontega haigusi. Hambaarstil käisin,ning põletikku hammastes ei ole. Seda ilmselt Teie naistearst Teile pakubki. Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst? Viimane analüüs Tallinna Keskhaiglas oli 2,41, aga samal ajal Mustamäe haiglas tehtud analüüs oli 1,

Niisamuti võivad kõhre kahjustusi põhjustada traumad ja ka eelnevad liigese, näiteks põlveliigese võruketaste ja sidemete vigastused. Harvemini on kõhre kahjustuste tekkes süüdi liigese kaasasündinud või omandatud omapärad, seda just põlvekedra osas, näiteks liiga kõrge või liiga välise asetusega põlvekeder.

Põlveliigesele eriti ohtlikud spordialad Kõhre muutustest tingitud probleeme võiks eesti keeles valus polve pohja kõhre haiguseks. Ehkki selline nähtus nagu sünnipäraselt head põlved on tõepoolest olemas, sõltub põlvede tervis väga palju ka spordialast, millega tegeldakse.

Siia valus polve pohja kuuluvad nii kontaktspordialad jalgpall, ragbi, jäähoki kui ka sellised mittekontakt-spordialad, kus tehakse väga palju äkilisi, tihti kontrollimatuid suunda muutvaid liigutusi suurel kiirusel ja jõuga — näiteks mäesuusatamine.

Kuigi jalgratturid ei kuulu küll otseselt riskirühma, esineb mägirattasõitjail põlvehädasid maanteerattureist tunduvalt enam. Põhjuseks pidevad järsud tempo- ja koormuse muutused, kukkumised,» ütleb SA Põhja-Eesti regionaalhaigla ortopeed Madis Rahu.

Kõhre pehmenemisest moonduvaks liigesepõletikuks Doktor Rahu soovitab vahet teha põlveliigese kõhre pehmenemise ja kulumise vahel. Arstid jaotavadki haigust selle raskuse järgi faasidesse. Haiguse teises faasis on kõhresse tekkinud praod, kuid kõhr ise on veel terve. Kummaski faasis pole kõhr veel kaotanud oma loomulikku paksust. Haiguse kolmandas faasis on kõhr kaotanud kuni 50 protsenti oma paksusest ja neljandas, kõige raskemas faasis juba üle poole oma paksusest,» selgitab Rahu.

Hinnata seda õnnestuks ainult operatsiooni ehk artroskoopiaga. Seetõttu ei tohikski ühtäkki ilmnenud põlvevalusse kunagi kergemeelselt suhtuda, lootes, et see iseenesest üle läheb. Enamasti annab kõhre haigusest märku krudin ja naksumine põlvedes. Krudin näitab, et liiges ei saa piisavat liigesevedelikku.

Sageli krudisevad endiste tegevsportlaste põlved. Põlveliigesed ei saa piisavalt toitaineid ja nii need krudinad tekivadki. Sest kõhre muutused on 90 protsendil juhtudest tingitud ülekoormusest,» nendib doktor Rahu. Oluline on rahu ja koormuse piiramine, teha tuleks ainult hädapärased käigud. Keharaskuse kandmine tuleks suunata tervele jalale. Häbenemata võib kasutada ka karke. Lamades hoidke põlve kõrgemal, asetades selle alla näiteks padja või kokkumurtud teki.

Koormuse vähest tõstmist võiks alustada alates neljandast vigastusele järgnevast päevast. Kui valu, turse ja verevalum näib püsivat vaatamata senisele ravile, tuleks külastada raviasutust diagnoosi ja ravi täpsustamiseks. Ajakulu täielikuks taastumiseks on umbes üks kuu. Selleks süstitakse madalmolekulaarset pohjus artriit justov profülaktilises doosis kogu raseduse aja ja 6 nädalat pärast sünnitust. Venoosse tromboosi profülaktikas ei ole aspiriinist Hjertemagnyl kasu.

Võib-olla oli Teie günekoloogil mingi muu põhjus selle soovitamiseks? Soovitan võimalusel enne teha ka gastroskoopia, et hinnata võimalike tüsituste veritsuste riski. Vajadusel saab ju määrata paralleelselt mao kaitseks ravimeid, näiteks prooton-pumba inhibiitoreid. Kui Teil oli rasedusega seotud süvaveeni tromboos, kas trombofiilia markerid on Teil määratud?

Küsimus nr 34 Kas on kusagil olemas mingi kirjandus õige toitumise kohta tromboosiga? Mitmel interneti leheküljel on küll kirjas mida võib ja mis ei ole kasulikud, kuid kas kusagil räägitakse retseptidest? Kuivõrd tromboosiga on üles kerkinud ka kolesterool ja kui lugeda mida ühe puhul võib ja teise puhul ei ning vastupidi, siis on küll tunne, et peaaegu midagi ei tohi.

Tõtt öelda ei oska ka perearstid sellel teemal eriti sõna võtta, ehkki haigus ei ole ju eriti haruldane. Tahaks hakata kasutama ka vitamiine ja toidulisandeid, kuid jällegi on see, et keegi ei oska midagi öelda, soovitada. Venoosse tromboosi korral ei ole tegelikult rangeid toitumissoovitusi, süüa tuleb tervislikult ja kindlasti on väga oluline jälgida, et kehakaal ei oleks suur.

Sest ülekaal ise on nii arteriaalse kui venoosse tromboosi riskifaktor. Erandiks on muidugi need juhud, kui on rakendatud ravi Marevaniga. Sel juhul tuleb küll toitumist hoolikamalt jälgida. Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin Marevan.

Ka toidulisandite ja vitamiinide kasutamine Marevaniga ravi perioodil ei ole soovitav, eriti tuleks vältida K-vitamiini sisaldavaid preparaate ja toiduaineid. Arteriaalse tromboosi ja kõrge kolesterooli puhul on toitumissoovitused loomulikult pisut rangemad. Kõrge kolesterooliga patsientidele on head toitumisalased soovitused näiteks saadaval netis lehel www. Küsimus nr 33 Tere, olen Põdesin jõulude ajal kopsuarteri trombembooliat.

Hetkel tarvitan Marevani 7,5 mg ja perearsti määratud Atorvastatini kolesterooli alandamiseks mis ootamatult kõrgeks läks. Aeg-ajalt on mul tunne nagu hakkaks pea ringi käima mõnikord kõrvus kumiseb, pulss tõusebvõib tekkida ka kerge paanika, et hingamisraskused korduvad.

Kas sellised peapööritused on normaalsed või mida nendega ette võtta saaks? Selle haiguse puhul sõltub patsiendi enesetunne palju sellest, kui ulatuslik haigus oli, s. Tavaliselt küll korraliku Marevan ravi foonil kui INR on vahemikus kaebused taanduvad suhteliselt kiiresti. Teil peaks ka nagu olema pigem nii, et vaevused taanduvad. Muidugi võib olla, et kaebusi võimendabki kerge paanikahäire, sest haigus iseenesest on tõsine ja hirm selle kordumise ees on igal inimesel.

Aga kaebuste põhjuseks võib-olla hoopis mõni muu lisandunud terviseprobleem, näiteks vererõhu kõikumine jne. Soovitaksin perearstiga nõu pidada, võib olla on vajalikud lisauuringuid. Probleemide püsimisel võib perearst suunata Teid ka meie haigla tromboosikabineti vastuvõtule. Küsimus nr 32 Mul on diagnoositud faktor V Leideni mutatsioon.

Vasema jala süvaveeni tromboos all sääreosas ca 2 aastat tagasi, sellest ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,6 doos 12mg.

Viimase kuu jooksul on jalg rohkem turses, tugev kuumav valu kohe, kui hommikul tõusen. Tugisukata üldse olla valus polve pohja kannata. Jalg on ka ümbermõõdult kogu ulatuses tunduvalt jämedam kui parem jalg. UH doppler reieosast põlveni midagi uut ei leidnud eelmisel nädalal teginsääreosa arst ei vaadanud. Kuidas edasi käituda?

Mis oli põhjus, miks sääre osa ultraheliga ei vaadatud, seda ei oska kommenteerida. Kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et Teil on välja kujunenud nn.

Aga jalutuskaigu valu lihased ja liigesed valus polve pohja, et just viimasel kuul on asi jälle hullemaks läinud, siis oleks ilmselt vajalik ikkagi ultraheli uuring terve jala süvaveenidest.

Mõnikord on vaja trombide lahustamiseks hoida INR kõrgemas vahemikus 3- 3,5. Mõnikord on vajalikud täiendavad uuringud, et korduva tromboosi riskifaktoreid hinnata. Pidage nõu perearstiga, kindlasti suunab ta Teid vajadusel tromboosikabinetti või veresoonte kirurgi konsultatsioonile. Ärge ainult loobuge tugisukkade kandmisest, nende kasutamine on näidustatud v. Küsimus nr 31 Olen 38 aastane naine. Põdesin aasta valus polve pohja kopsuarteri trombembooliat, mille põhjuseks Leideni mutatsioon ja antibeebipillid.

Tarvitan Marevani 7,5mg ja 9mg vahelduvalt ülepäeva. Nädala pärast on mul plaanis Silmakliinikus väike op. Mitu päeva enne op. Loen Teie kirjast, et kopsuarteri trombemboolia oli Teil aasta tagasi. Reeglina ravime me kopsuarteri trombembooliat Marevaniga kuus kuud. Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud? Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada?

Kui muidugi ei ole mingeid erilisi asjaolusid, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst! Küsimus nr 30 Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi valus polve pohja varem küsinud.

Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas. Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata. Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5. Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei valus polve pohja midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras.

Küsimused & vastused « Tromboosialane info arstile ja patsiendile

Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist? Mis selle põhjus võiks olla? Millega valus polve pohja seda ravida? Nüüd ma ei teagi, kas oleks mõistlik minna oma perearsti juurde või peaks kiirabi kutsuma? Küsimusi sai mitu aga ehk saate neile vastata. See tähendab, et süvaveeni tromboos lülitati välja ehk Teil ei ole haigust, mille puhul peab kiiresti ravi rakendama. D-dimeerid on analüüs, mille väärtus on alati tõusnud, kui tegemist on süvaveeni tromboosiga, see on tõsi, kuid D-dimeeride tõus võib olla seotud ka paljude teiste seisundite ja haigustega, see tähendab, et ta ei ole väga spetsiifiline analüüs.

tolmu hamba tootlemine

Peale süvaveeni tromboosi on veel palju haigusi, mis võivad jala või jalgade turseid põhjustada, näiteks südamepuudulikkus, neeruhaigused, traumad, liigesprobleemid, lümfi äravoolu takistustega seotud haigused jne. Loomulikult peate pöörduma oma perearsti poole! Kui me kutsume kiirabi asjata, siis ühel päeval võib juhtuda, valus polve pohja kui me tõesti vajame erakorralist abi, võib see abi hiljaks jääda.

Küsimus nr 29 Tere! Mu emal on tehtud jala veenioperatsioon jala pinnal olid enne näha looklevad jämedad veresooned; nüüdki jalad pidevalt tursuvad kuuma ilma ja koormusega.

Ka minul näha jalgadel peent veresoontevõrgustikku ja siin-seal ka jämedamaid looklevaid veresooni olen 38 a. Peavalude profülaktikaks võtan aeg-ajalt verd vedeldavat Hjertemagnyli, sest peavalud tulevad mul kergemini, kui veri pakseneb. Kas Hjertemagnyl võiks jalaveresoontes probleeme ennetada või on asi hoopis vastupidine? Ei ennetuses ega ravis. Kui Teil on tekkinud juba pindmised jala veresoonte laiendid, siis võib abi olla hoopis tugisukkade kandmisest. Vaadake meie tromboosi leheküljelt patsiendi materjalide rubriigist.

Ja kindlasti on oluline liikumine, õigete jalatsite valik ning jalgadele vajalikul hetkel ka puhkuse andmine. Proovige kasutada ka Lioton salvi, kui jalad väsinud ja turses.

solvestab valutab ravi

Küsimus nr 28 Tere! Kas valus polve pohja reaalne, et 16 aastasele tütarlapsele pandi diagnoosiks kopsutroomboos ja öeldi et elada on jäänud 1,5 kuud? Kas on tõesti võimalik, et mingid ravimid või kirurgiline sekkumine ei aita? Kindlasti pole see reaalne.

Kopsuarterite trombemboolia võib tõesti olla ka aastasel tütarlapsel, aga selle haiguse raviks on olemas väga head ravimid. Ja paranetakse sellest haigusest väga hästi. Küsimus nr 27 Kirjutasin Teile Ortopeed määras 10 Zibor süsti ja pärast seda jätkame Marevaniga. Kas Zibor on ohutum kui Marevan? Millised ravisukad oleksid vajalikud? Vastus Tere! Süvaveeni tromboosi ravi alustatakse madalmolekulaarse hepariini ja marevaniga tavaliselt koos, sest Marevani toime ei tule kohe esimeste tablettide sissevõtmise järel.

Kui INR analüüs on terapeutilises vahemikus, s.

diklozani liigeste kreem

Kahte nii erinevat ravimit ei ole õige võrrelda, Zibori toime on kiirem ja toimeaeg lühem, oma veritsuse riskid on mõlemal ravimil. Teie vajate ravisukki, rõhuga mmHg. Tervitades, Küsimus nr 26 Olen Sain süste ja Marevani. Nüüd olen Marevani peal. Kas sellisel juhulkui oli kopsutromboos, on mul üldse lootust võtta ette reisi kasvõi km peale kui vajadus arsti juurde minna? Ka mitte lendamiseks. Küsimus nr 25 Olen Mul diagnoositi Praegu süstin Zibori.

Kas süvaveeni tromboosi raviks ongi ainult ülalmainitu või on ka operatsioon võimalik ja millest lähtudes ravi otsustatakse? Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst?

Kas võin jalga südamest kõrgemal hoida ja saunas leili võtta? Kas pean liikuma valus polve pohja vähe ja kui, siis kui kaua pean liikuma vähem? Kas nn voodirežiim on vajalik? Olen liikuv inimene ja minu jaoks on lihtsalt voodirežiim üsna talumatu. Kas Ziboriga ravimine on tõhusam ja ohutum kui Marevaniga?

Ka mujal maailmas tehakse seda väga harva ja tüsistunud juhtudel. Tavaliselt alustatakse madalmolekulaarset hepariini mille esindaja on ka Zibor ja Marevani koos. Süstid lõpetatakse, kui Marevani toime on saabunud, s. INR analüüs on ravivahemikus analüüsi vastused jäävad vahemikku Kas Teie või Teie raviarst otsustasite ikkagi kogu ravikuuri teha ainult süstidega?

See jääb natuke Teie kirjast arusaamatuks. Ka see on võimalik, kuid tavaliselt ei soovi patsiendid ennast nii pikalt süstida ja ka suurem hinnasoodustus madalmolekulaarse hepariini süstidele on ainult 10 päeva. Kindlasti käib süvaveeni tromboosi raviskeemi ka tugisukkade kandmine, loodan, et Teid on sellest samuti informeeritud.

Voodirežiim pole kindlasti vajalik, liikumist ei pea piirama, kui turse ja valu on taandunud. Kuni püsib valu ja turse, ei soovitaks ma siiski tugevat koormust ega leili saunas. Kui valu või turse muutub pärast liikumist suuremaks, olete ilmselt jalga liialt koormanud.

Süvaveeni tromboos on haigus, mis ei vaja tingimata veresoontekirurgi konsultatsiooni ega jälgimist, ravi jälgimisega saab kindlasti hästi hakkama ka perearst. Küsimus 24 Nädala tagasi EMO-s avastatud süvaveeni tromboos, raviks süstid ja Marevan ja jälgimine tromboosi kabinetis. Eelmisel nädalal oli minu kaebus valus ja paistes vasak säär, mis võttis lonkama, lisaks valus polve pohja jalalaba tuimus surin.

Täna öö läbi valutas jalg ka ülevaltpoolt põlve, reis on krambis. Kas see on normaalne selle haiguse juures? Vastus Jalaturse, valu, lihaskrambid ja ka surina- ehk tuimusetunne on tõesti selle haiguse tüüpilised sümptomid.

Küsimus 23 Mul on juba paar aastat trombotsüütide arv vereproovis kõrgem normist, ja vahel. Perearst mingit probleemi sellest ei arva olevat, ütleb, et ju see on minu eripära. Kas peakisn selliste näitudega muretsema või mitte? Jälgige lihtsalt analüüsi dünaamikat aasta järel. Küsimus nr 22 Tere, mul avastati aasta tagasi vasakust jalast tromb, olin sellega pikalt haiglas, sain süste, sõin tablette ning jalg valutas pikalt ka pärast kodus. Aasta aega on juba möödas ning ikka vahel pingutades läheb jalg paiste.

Aga kuna vaja oleks midagi kehakaaluga ette võtta, otsustasin trenni teha. Olen nüüd juba nädal aega trenni teinud ja alles nüüd hakkab jalg valutama ning on paistes.

Küsimus siis selline: kas on olemas ka mingisuguseid treeningkavasid, mida saab teha inimene kellel on olnud tromb?

Või ongi igasugune pingutus nüüd elulõpuni keelatud? Kahjuks ei saa kunagi rakendada konkreetseid ehk diagnoosipõhiseid treeningukavasid, inimesed on ise väga individuaalsed nii oma füüsilise võimekuse poolest kui ka haiguspildi ja haiguse kulu poolest. Kindlasti on tervitatav, et püüate kehakaalu korrigeerida, sest viimastel aastatel on räägitud palju sellest, et suur kehakaal on iseseisev tromboosi riskifaktor. Soovitaksin alustada treeningutega siiski tasa ja targu, koormust aeglaselt tõstes.

Võite alustada ujumisest, kus kehakaalu mõju on väiksem; teinekord on abi tugisukkade kandmisest, väga oluline on valida sportimiseks õiged jalatsid. Pärast treeninguid pange jalad natuke kõrgemale puhkeasendisse. Kui jalg läheb rohkem paiste, valige järgmisel korral väiksem koormus jne.

Aga ärge loobuge treeningutest! Küsimus nr 21 Tere. Olen 47 a naine. Mul on juba 1,7 aastat tromboflebiidi tagajärjel 2 auku. Iga päev võtan Trombo ASS tableti. Kas mul on neid auke ka võimalik ära ravida, senini küll pole tulemust saanud? Veresoonte kirurg soovitas vaid Prontosan geeli ja lahusega määrida, aga ei ole tulemust andnud. Siis teinud ravikuuri Troxevasini tablettide ja salviga, siis Trentali tablettidega, aga ehk on abiks Marevani tablett? Tegin just mõned päevad vereproovi ja kõik näitajad olid korras.

Palun head nõu. Minul tekib kohe rida küsimusi juurde. Kas Teil on olnud korduvad süvaveeni tromboosi episoodid? Kas on kujunenud välja süvaveenide puudulikkus? Kas haavanditest on võetud külve? Kõige parem on, kui saaksite tulla tromboosikabineti arsti vastuvõtule, et siis otsustada ravi aspektide üle. Vastuvõtule tulekuks on vajalik perearsti suunamine. Vastuvõtule registreeruda saab ka telefoni teel, lühinumbril Kui marevaniseeritud patsiendil tekivad verevalumid käelabal ja ninajuurel, valus polve pohja siis tuleks pöörduda arstile?

Hea oleks muidugi sellisel juhul kontrollida INR väärtust esimesel võimalusel, eriti siis, kui varem verevalumeid pole tekkinud. Arstile peaks pöörduma juhul, kui verevalumid on suured või kui nende ümber tekib naha punetust, kui tekib valu või palavik.

Kahjuks on verevalumite teke üsna sage marevaniga ravi kõrvaltoime, enamasti küll tekivad nad väikeste traumade järel ja on ohutud. Küsimus nr 19 Mul on selline mure, et umbes 2 aastat tagasi tehti mulle uuringud valus polve pohja selgitati välja, et mul on paks veri ja suurem risk trombidele.

Kui rasedaks jäin, pidin süstima iga päev kõhtu verevedeldajat. Nüüd selline mure, et olen siiski mõni päev teinud mõne suitsu. Olin ka enne rasedust suitsetaja, aga siis jätsin maha. Nüüd nagu tahaks jälle teha. Aga kuna veri on paks ja suitsetamine paksendab verd, siis kas mõni suits päevas on väga kahjulik ja mõjub koheselt või kuidas üldse mõjub ja kui kiiresti tromb võib tekkida ning kas paar suitsu päevas on tõesti väga ohtlik?

Suitsetamine on kahjulik igatpidi ja tõstab oluliselt nii venoosse kui arteriaalse tromboosi riski. See on piisav argument selleks, et mitte uuesti suitsetamisega alustada. Küsimus nr 18 Olen 47a naine ja põen juba pikki aastaid reumatoidartriiti. Jaanuari lõpus oli mul vasaku säärearteri tromboos ja operatsioon. Seejärel määrati mulle raviks Trombex 75mg päevas 1 tbl.

Olen seda nüüd võtnud veebruari kuust saati. Märtsis tehtud vereanalüüsis oli INR 1. Olen mures, sest perearst ei pööra sellele sugugi tähelepanu, kuna aga mu emal on ka tromboos olnud ja ta sööb Marevani, siis tema arst kogu aeg jälgib, et vereproovi näit oleks INR vanel. Seepärast olen tõsiselt mures, kas minu arst ikka on selles osas piisavalt pädev, või peaksin siiski ise midagi ette võtma? Ma ei tea valus polve pohja sellest mitte midagi.

Ning raviks määratud Trombex.

ARST annab nõu: Mida teha, kui kukkudes põlve põrutad? - Maaleht

Selle ravimi kasutamisel ei ole INR analüüsi vaja teha, sest ravimi võtmine analüüsi väärtust kuidagi ei mõjuta. Kui Teie emale on määratud marevan antikoagulantsiis suure tõenäosusega on tegemist venoosse tromboosiga ja sel puhul kasutatakse ravidoosi kontrollimiseks INR analüüsi, mis tõepoolest peab olema vahel.

Arteriaalne ja venoosne tromboos on erinevad probleemid ja erinevad need patoloogiad ka ravitaktika ja ravipikkuse poolest. Nii et Teil ei tohiks selles osas perearstile küll mingeid etteheiteid olla. Küsimus nr 17 Tere. Olen 36a naine. Jala proleem on kestnud umbes 1,5 kuud.

  • Põlved valutavad — kas loobuda treeningutest?
  • Foto: Shutetrstock, Shutterstock Kuula artiklit "Kogu selle aasta jooksul on kokku tänaseks hommikuks vajanud kiirabi libedaga kukkumisel saadud trauma tõttu inimest," ütles Adlas Maalehele.
  • Sustava jala poletik
  • Paksendada ja haarata sormede liigeseid
  • Painty mazi justov

Üks jalg sääreluu pealt ja ümbert suriseb ja katsudes on tundlik, aga ei valuta. Teise jala sääremarja tekkis veidi aega tagasi kramp, surisemist selles jalas pole olnud.

salvi liigeste artroosi all

Perearst saatis jala surisemise pärast neuroloogi juurde. Seal näitasin ka põlveõndlasse tekkinud väikest paiset perearstil käies ma seda ei märganud. Mainisin et jalgadele on tekkinud ka viimasel ajal väikseid pindmisi veresooni. Neuroloog arvas, et surin ja paise võib olla tekkinud põlveõndla närvikahjustusest. Olen määrinud sellega 1,5 nädalat ja kasutanud jalatuge. Nüüd on surisev jala sääremari kuidagi väsinud ja raske, istudes väsivad jalad ära. Ka käed surevad öösel viimasel ajal tihti ära, ja jalg kui ühes asendis pikalt olla.

Mida arvate, kas võib kahtlustada hoopis süvaveeni tromboosi ja millisele arstile peaks perearst Tartus sel juhul mind suunama? Suured tänud ette! Abiks võib olla ka vere analüüs — D-dimeerid. Kui D-dimeerid on normis, siis on süvaveeni tromboos äärmiselt vähetõenäoline.

Küsimus nr 16 Tere. Sellest ajast tunnen vasakus sääres pidevat nö. Kas see võib olla mingi tromboosi sümptom? Infolehel on kirjas kõrvalnähuna ka valus polve pohja Mida täpsemalt Te selle venitustunde all mõtlete, on minul ehk pisut raske ette kujutada.

arthise ravi artriidist

Valu ja turse juba kellelgi märkamata ei jää. Tromboosioht erinevate hormoonide kasutamisel tõuseb, see paraku on nii. Aga enamasti hindab günekoloog siiski ka konkreetse patsiendi tromboosiriski enne, kui sellise ravi määrab. Kui olete aga väga mures, arutage probleem veelkord oma raviarstiga läbi, kindlasti oskab ta Teid rahustada.

Küsimus nr 15 Küsimus marevan ravi kohta menstrueerival naisel, sellest pole kunagi ega kusagil räägitud.

Pöördus EMO -sse. Kuigi INR vahel. Millised soovitused on selle kohta ja kuidas marevan ravi ja menstruatsioonid kokku käivad? Kas siis peab nagu hamba väljatõmbamisel vähendama annust? Veritsuste esinemine on kahjuks selle raviga kaasas käiv probleem. Konkreetseid, ravi korrigeerivaid juhendeid küll selleks puhuks välja töötatud pole, valus polve pohja veritsuse probleem ei esine kaugeltki mitte kõigil menstruatsioonidega naistel. Igal konkreetsel juhul tuleb langetada konkreetne otsus patsiendist sõltuvalt.

Arvestama peab sel puhul nii põhjust, miks marevani võetakse, arvestama peab eeldatava ravi pikkusega. Samuti asjaoluga, kas patsiendil on ka ilma marevanita olnud probleeme vererohkete ja pikkade menstruatsioonidega või aneemiaga kehvveresusega jne.

Teatud juhtudel on vajalik günekoloogi ja mõnikord harva ka erakorralise meditsiini osakonna abi. Võib-olla välja arvatud erandjuhud, kus välja tõmbama peab palju hambaid korraga.

Lihtsalt hambaarsti tuleb informeerida asjaolust, et marevani kasutatakse. Pisut valus polve pohja veritsusega saab iga hea hambaaarst kenasti hakkama, kui ta on probleemist teadlik. Küsimus nr 14 Minu tänane INR on 1, Viimane Eelviimane Ma pingutan, et dieet oleks stabiilne. Saan aru, et on vaja tõsta Marevani annust kui tulemus on 1, Kas põhjus ei saa olla hormoonide tase? Või juhuslikult läheb INR alla just enne menstruatsiooni?

Vastus Praeguste, teada olevate andmete põhjal ei ole leitud, et hormoonide tase või menstruaaltsükkel INR analüüsi väärtusi mõjutaks. Ja INR väärtusel 1,84 on tõesti vaja pisut marevani doosi korrigeerida. Küsimus nr 13 Tere. Mind teeb rahutuks INRi erinev suurus erinevates haiglates tehtud analüüsides. Viimane analüüs Tallinna Keskhaiglas oli 2,41, aga samal ajal Mustamäe haiglas tehtud analüüs oli 1, Kas selline suur erinevus on murettekitav?

Aga mitte Teil, vaid meie haiglate laboritel. Seepärast me ka soovitame teha aeg-ajalt analüüse sagedamini ja üldjoontes soovitame siiski teha analüüsid ühes ja samas kohas, et marevani ravi oleks kergem juhtida. Küsimus nr 12 Tere.

ARST annab nõu: Mida teha, kui kukkudes põlve põrutad?

Olen 48 a naine. Mul on kaks korda olnud tromboflebiit. Kas Mirena on mulle näidustatud?

reumatism kahjustas liiget

Sel juhul valus polve pohja ole antibeebipillid ega hormoonasendusravi täiesti vastunäidustatud. Süvaveeni tromboosi puhul tuleks neid võimalusel vältida, sest tromboosiriski sellised preparaadid tõstavad. Aga kas Mirena on teile näidustatud, seda ütleb Teie günekoloog. Küsimus nr 11 Mul on jalas veenis tromb. Milliseid spordiharjutusi võin teha? Joosta ega käia ei saa. Võtan Marevani. Kas on prognoositav, millal tromb üle läheb?

Kas tromb üldse läheb üle? Ravi efektiivsus on siiski individuaalne ja sõltub mõneti ka sellest, mis oli trombi tekke põhjuseks. Sõltuvalt tekkepõhjustest rakendatakse ka ravi 3- 6 kuud, harvadel juhtudel on vajalik pikem ravi kestvus. Vahel taandub tromb ka lühema aja jooksul, kuid ravi tehakse pikemalt, et vähendada tromboosi kordumise riski ja vätida süvaveenide kroonilise puudulikkuse väljakujunemist.

Need ajad kui tromboosiravis voodirežiimi rakendati, on ammu möödas. Liikumist võib piirata haiguse alguses jala turse ja valu, aga vastunäidustataud liikumine ei ole.

Jooksmist võiks küll vältida, aga kõndimine on lubatud, eriti kui valu taandunud ja turse samuti.

Põlve valu | Üldkirurgia | Arsti nõuanded | Küsi nõu Eesti tipparstidelt! - politseiriik.ee

Sel juhul soovitatakse siiski kanda tugisukki. Head teeb ujumine, harjutused kätele, kõhu- ja seljalihastele pole samuti keelatud. Vältida loomulikult jõuharjutusi jalgadele. Küsimus nr 10 Tere, olen 35 aastane naine. Võtan seoses vertebraalarteri niverdumisest ja anürismist tingitud trombiohu tõttu üks insult oli seepärast vere vedeldajat Plavix. Sooviksin teada, kas seoses vedelama verega om orgamismis mingeid muutusi a´la, väsimus, juuste-naha-küünte kuivamine vmskas võin tarbida ka toidulisandeid ja vitamiine, nt kalamaksaõli, A ja D vitamiin jne.

Millest võiks hoiduda? Kuid ei tohi unustada, et erinevate ravimite vahel on siiski suured erinevused. Näiteks on varfariinil Marevan väga palju koostoimed teiste ravimite ja kahjuks ka toiduainetega, kuid klopidrogeelil Plavix toiduga koostoimed valus polve pohja ole. Ka näidustused erinevatel ravimitel on erinevad. Plavix kuulub trombotsüütide agregatsiooni pärssivate ravimite rühma, vähendades sellega verehüüvete moodustumise võimalust sellega alandades tromboosiriski.

Ka Plavixil on kõrvaltoimeid, kõige sagedasem verejooks, harvem esineb kõhulahtisust, kõhuvalu, kõrvetisi. Väga harva esinevate kõrvaltoimete hulka kuuluvad näiteks suulimaskesta turse või põletik, villid nahal jne. Aga rõhutan — need on väga-väga harva esinevad kõrvaltoimed.