Vaavlihaiguste liigid. Väävelhappe sümptomid

Rahvusvaheliselt käibiv uskumus põhineb arvamisel, et kuues ja seitsmes Moosese raamat on Piiblist kõrvaldatud, sest need sisaldanud nõiakunsti. Maagilistel ravivõtetel arvati olevat kindel ja kaugeleulatuv mõju. Soodustavateks faktoriteks on soe ja niiske keskkond, liibuvad riided, rasvumine.

Väävliühendus kõrva: sümptomid, kas ma saan kodus eemaldada

Toidu kaudu levivad haigused jagunevad: toiduinfektsioonid toidunakkused ; toidumürgistused, mis omakorda jagunevad mikrobioloogilisteks põhjustatud mikroorganismide või hallitusseente poolt toodetud toksiinidest ja mittemikrobioloogilisteks nt keemilistest ainetest põhjustatud ; helmintoosid.

Toiduinfektsioon Toiduinfektsioon ehk -nakkus on haigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid, mis on vastu pidanud maohappe toimele ja jõudnud peen- ja jämesoolde, kus nende paljunemine vallandab haiguse.

Nakkuslik doos oleneb: mikroobist tõvestusvõimestinimese east imikud, väikelapsed, eakad ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed on varvilised salvid liigestes ohustatud, kuna nende immuunsüsteem on nõrgemtoidust, vaavlihaiguste liigid inimene on eelnevalt söönud, inimese tervislikust seisundist jm.

HOW DO VEGANS GET B12? With Dr. Michael Klaper, MD

Tuntumad mikroorganismidest põhjustatud toiduinfektsioonid on salmonelloos, shigelloos bakteriaalne düsenteeriajersinioos, kampüloos, listerioos, Escherichia coli poolt põhjustatud infektsioon jt.

Vaavlihaiguste liigid mikroorganismidele võivad toidu kaudu põhjustada infektsioone nt amööbne düsenteeria, toksoplasmoos, lamblioos veel algloomad ja mõned viirused viiruslik gastroenteriit, A-hepatiit, poliomüeliit, viirustüvedega H5 N1 ja H1 N1 levivad vaavlihaiguste liigid. Toiduinfektsioonide peiteperiood on 5—8 tunnist kuni mitme päevani, sest erinevate haigustekitajate paljunemine organismis võtab aega sõltuvalt eelpooltoodud asjaoludest.

Paljudel juhtudel nt E. Toidumürgistus Mikrobioloogilise toidumürgistuse ehk intoksikatsiooni puhul paljunevad mikroorganismid toidus ja produtseerivad seal toksiini mürkimis eraldub toitu juba mikroorganismi eluajal, sellest ka nimetus eksotoksiinid. Haiguse põhjustavad eksotoksiinid, elusate mikroobide olemasolu söömise ajal ei ole vajalik. Tuntumad bakteriaalsed toidumürgistused on botulism, stafülokokkoos, Clostridium perfringensi ja Bacillus cereuse toksiinidega tekkivad haigused.

Kasvutingimused

Hallitusseente produtseeritud eksotoksiine nimetatakse mükotoksiinideks ja nende tekitatud toidumürgistused on mükotoksikoosid.

Mükotoksiine toodavad põhiliselt hallitusseente Aspergillus, Penicillium ja Fusarium mõned liigid. Paljud mükotoksiinid on väga vastupidavad kõrgetele temperatuuridele ja ei hävine keetmisel, leiva küpsetamisel, praadimisel. Seetõttu vaavlihaiguste liigid tohi hallitanud toitu süüa isegi pärast termilist töötlemist. Toidumürgistuse peiteperiood on lühike, minimaalselt vaavlihaiguste liigid paar tundi, sest seedekulglasse jõudnud toksiinid hakkavad kohe toimima ja põhjustavad haiguse.

Mittemikrobioloogiliste toidumürgistuste põhjusteks on oma olemuselt mürgised toidud mürkseened, -taimed, -kaladtoitudes teatud tingimustel tekkinud mürgised ühendid näit.

Viimased võivad toitu sattuda nõudest, milles toitu valmistatakse, neid võib olla ka heitgaasides, tööstusjäätmetega saastunud vees, taimekahjurite hävitamiseks vaavlihaiguste liigid preparaatides.

1. Rahvameditsiin Eestis 19. sajandi II poolel ja 20. sajandil

Helmintoosid Helmintoosid ehk usstõved on haigused, mille tekitavad kehas, enamasti soolestikus elavad ussid helmindid e soolenugilised. Harvem arenevad helmindid teistes elundites ja kudedes maksas, silmades, ajus, kopsudes.

Tuntumad helmintoosid on:.